Rondane Høyfjellshotell - Rondane Høyfjellshotell blogg

Juleferie 2017

05.06.2018 14:15 Ole T. Hoelseth

Rondane Høyfjellshotell tar samfunnsansvar 3. til 8. desember i år inviterte Rondane Høyfjellshotell 17 britiske og norske veteranfamilier til ”Juleferie 2017”. Opphold og mat var gratis. Dette er vår måte å si takk på.

Vi mener omtanke og omsorg overfor medmennesker ikke bare skal være noe som skjer via stat og kommune, men at næringsliv og enkeltmennesker må bidra. Mange veteraner klarer seg helt fint etter gjennomført tjeneste. Den gruppen som kan trenge hjelp og omsorg er de som er fysisk skadd, eller får posttreumatisk stressyndrom. For hver veteran som er fysisk skadd sliter ti mentalt.

At vi inviterte en stor kontingent veteraner fra The Royal Marines var litt tilfeldig. Sydpolfarer og eventyrer Inge Solheim er fra Otta og er en av Rondane Høyfjellshotells beste ambassadører. Han er bosatt i London og har blant annet tatt med seg skadde soldater til Sydpolen. Vi ble enige om å samarbeide, og ettersom han er engasjert i The Royal Marines Club, fikk vi kontakt med Falklandsveteran Raymond Mead. Mead er en av flere Royal Marines som fant seg kone i Gudbrandsdalen på 80-tallet, og bodde på Otta til 1990. The Royal Marines trente nemlig regelmessig i Norge, og spesielt i Gudbrandsdalen, under den kalde krigen. Slik oppstår det relasjoner av!

Norske veteraner forteller oss at britene er de første de får kontakt med når de er ute i tjeneste. Det er et naturlig vennskapsbånd mellom briter og nordmenn. Vi lar bildene tale for seg selv. Dette ble en uforglemmelig uke. Ikke minst var vi glad for å høre at turen var som en terapi, og at det ble terapi på en veldig naturlig måte. Fjell, snø, god mat og britisk-norsk humor er medisin. Til sammen var vi 78 personer på årets juleferie. I 2018 inviterer vi hundre personer. Det sier litt om hvor vellykket arrangementet ble.